Online nastava i njene posljedice, učenje bez škole

Nastava u BiH se usljed pandemije i opasnosti širenja korona virusa prvi put premjestila na online platforme i TV programe prošle godine 12.marta. Prvo u Federaciji BiH, a potom i u ostatku zemlje.

Početkom nove školske godine, učenici su se  ponovo vratili u  klupe, ali to nije dugo potrajalo jer je već polovinom oktobra ponovo pokrenuta online nastava. Pred kraj prvog polugodišta učenici se trude i još uvijek teško snalaze u tom procesu.

Učenici nastavu prate preko različitih platformi a neke od njih su: Zoom, google clasroom, google meet, loomen.Osim učenika online nastava je i pred roditelje postavila novi zadatak i tešku obavezu.

MOGU LI RODITELJI ZAMIJENITI NASTAVNIKE

Glavni razlog zbog kojeg roditelji više vole tradicionalni način školovanja jeste to što kod online nastave oni moraju preuzeti ulogu učitelja. O tome kako moraju ostaviti svoje obaveze i posvetiti se djeci te im pomoći u procesu obrazovanja govorila nam je Elvisa Zahirović iz Brčkog, majka troje djece.

-Obzirom da imam troje djece različitog uzrasta koji pohađaju osnovnu školu imala sam iskustva sa predmetnom a i sa razrednom online nastavom. Pošto se taj proces odvija kod kuće, roditelji su u većini slučajeva bili ključna karika u tom lancu nastave.  Mada djeca što su starija to im je lakše bilo pratiti, tako da su mogli u većini slučajeva i sami obaviti svoje zadatke. Manjoj djeci a tako i mojoj djevojčici koja pohađa razrednu nastavu je bilo potrebno više pomoći. Kako je to bilo za sve nas novo bilo je potrebno vremena da se svi na to naviknemo. Nastavnici, učitelji-ce, djeca i naravno mi roditelji.

Elvisa dodaje kako su nastavnici i učitelji bili podrška i pomoć u tom procesu online nastave.Slaže se kako je online nastava bolja opcija u toku pandemije ali da je ipak tradicionalni način školovanja taj koji daje rezultate

 Iako je online nastava za mnoge noćna mora ona je čini se ipak jedino rješenje da se obrazovanje nastavi, koliko je to obrazovanje kvalitetno pitali smo učiteljicu Edisu Pušku. Ona predaje drugom razredu osnovne škole u Brčkom  te priznaje da je online nastava za njih pravi izazov.

– Rad putem online nastave u uslovima kada svi učenici nemaju pristup internetu i drugim uređajima osim telefona je veoma težak. To je konkretno slučaj u mom odjeljenju. Nastava se ne može izvoditi kako se zamisli jer se sve preko vibera ne može realizovati.  Sve se svodi na prepisivanje poslanog i eventualno samostalni rad jer nikad ne znamo da li to oni rade ili im neko drugi uradi. Nema objektivnosti u ocjenjivanju, neki učenici ne rade zadatke na vrijeme, pa moramo poslati poruku i upozoriti. Nema vremena za video poziv a svakako da nedostaje žive riječi, govori Puška.

Edisa naglašava kako online nastava zapravo ne nudi puno, a posebno su pogođeni mlađi uzrasti koji će ostati uskraćeni za kvalitetno znanje.

-Oni tek uče pisati, čitati, računati te se navikavaju na školu sa online nastavom ne dobijaju dovoljno znanja. Online nastava im je više kao prinudni rad a ne zadovoljstvo i rad kroz igru i zabavu kada sa svojim vršnjacima u odjeljenju to puno lakše i brže usvoje. Online nastava se dosta odrazila na njihove radne navike socijalizaciju i učenje. Kada bi svi imali pristup internetu i drugom načinu rada odnosno platformama za rad onda bi sigurno i rezultat svega bio puno bolji i efikasniji. Način rada kojim je rađeno, znanje se nije moglo prenijeti kako se željelo ma koliko se mi trudili u tome, kazala nam je Edisa.

ISTRAŽIVANJE

Agencija za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje objavila je rezultate i izvješće s preporukama međunarodnog istraživanja TIMSS 2019 za Bosnu i Hercegovinu.

Ovo je drugi put da učenici iz Bosne i Hercegovine sudjeluju u istraživanju TIMSS i ukupno treći put da sudjeluju u nekom od međunarodnih istraživanja u obrazovanju. Rezultati koje smo dobili poražavajući su.

Istraživanje je provedeno na uzorku od 5628 učenika četvrtih razreda osnovnih škola u 178  škola i 336 odjeljenja.

Učenici 4. Razreda u BiH su na testu iz matematike ostvarili 452 boda, a na testu iz prirodnih znanosti 459 bodova. Ovi rezultati BiH pozicioniraju ispod prosjeka TIMSS skale koji iznosi 500 bodova.

image

Kako se epidemiološka situacija pogoršavala tako su se vodile i žustre rasprave o najboljim modelima nastave za vrijeme pandemije. Pojedine škole uvodile su naizmjeničnu nastavu, u nekima su samo djeca do  6. razreda išla u školu dok su stariji ostali na online nastavi.

U pojedinim gradovima kao što je Brčko nastava je na neko vrijeme bila u potpunosti obustavljena.

Kako su se učenici snašli u svemu tome te kako to utiče na njihovo psihičko zdravlje, objašnjava psiholog Sandra Muratović

Sandra Muratović:

– Naravno da ova nastava ima posljedice, pogotovo ovakva online nastava jer ona uopšte nije trebala ovako da izgleda, ona je trebala da izgleda skroz drugačije. Ovakva online nastava mislim da je faktor rizika ne samo da utiče na psihu nego i na intelekt , dakle djeca slabije uče, pamte, slabije se razvijaju inteligencija, njihove sposobnosti promišljanja itd…Razlog jeste što oni imaju pristup pomagalima, mogu da prepisuju da pristupe prijateljima i na to se mnogo oslanjaju, rekla je Muratović.

Muratović naglašava kako je socijalni i emotivni afekt zapravo ključan, ali da je taj proces sada u potpunosti zaustavljen.

– Socijalni i emocionalni se zaustavljaju u potpunosti, nemojte zaboraviti da je to počelo od marta prošle godine, kada djeca nisu mogla skoro dva mjeseca izaći napolje. Sada kada smiju i roditelji im dozvoljavaju oni opet ostaju pred kompjuterima.

Muratović objašnjava kako na online nastavi nedostaje interakcije što dodatno otežava nastavnicima da zadrže pažnju učenika.

Zbog složenog sistema i podijeljenog političkog djelovanja, reforme u obrazovanju još uvijek su na čekanju a učenici klupe napuštaju sa siromašnim znanjem. Dok se BiH bori i jako teško snalazi i još uvijek ne radi na jedinstvenoj platformi za online nastavu. Finska uživa u plodovima svoga rada jer su već ranije kod đaka i roditelja digitalizacijom određenih nastavnih procesa stvorili navike za online učenje. U Finskoj se na podučavanje gleda kao na vrlo poželjno zanimanje; na nastavnike se gleda kao na jednake s ostalim zanimanjima poput doktora i advokata.

Online nasatava u BiH i svi problemi sa kojima se roditelji i đaci susreću iz dana u dan još jedan je od pokazatelja kako naše obrazovanje treba ozbiljnu i dobro isplaniranu reformu kako bi i bh. djeca bila u rangu sa svojim vršnjacima u svijetu. 

Komentariši