Izborne prevare u Brčkom

Iako je Brčko već poznato po izbornim prevarama ovih dana ponovo je ponovo pod lupom. Dok se vlast tiho formira, sa svih strana pristižu optužbe i žalbe da su izbori pokradeni. Mehmedalija ef. Karamujić kandidat ispred Stranke za Bosnu i Hercegovinu obratio se javnosti i iznio dokaze o izbornim prevarama koje su se desile prilikom brojanja i transporta glasačkih listića prema Sarajevu.

“Prema utvrđenim rezultatima CIK-a SBiH osvojila je dva mandata a ja kao kanditat na poziciji broj 5 imam samo pet ličnih glasova manje od kandidata koji je osvojio mandat. Ništa ne bi bilo sporno da u objavljenim rezultatima na službenoj stranici CIK-a nisu utvrđene određene greške. Prema nedvosmislenim greškama se vidi u dijelu gdje se na biračkom mjestu Brod dio 2 od osvojenih 29 glasova SBiH nikom nije upisan niti jedan lični glas, naglašavam samo kandidatima SBiH. “

Najbitnija činjenica u svemu ovome, kako kaže Kramujić, jeste ta da je pokraden i u Maoči, mjesto u kome se nisu krile simpatije prema ovom kandidatu, mjesto gdje on i njegova šira i uža famelija žive.

“Na biračkom mjestu u Maoči 67b osvojio sam 31 lični glas, što mi je potvrđeno u lokalnoj izbornoj komisiji a u objavljenim rezultatima CIK-a stoji da sam na tom biračkom mjestu osvojio samo jedan lični glas.”

Karamujić je podnio prigovor na utvrđene rezultate te navodi da ima povjerenja u institucije i vjeruje da će se ovo riješiti na najbolji mogući način.

Podsjećamo, Mehmedalija ef. Karamujić je i 2016. godine bio kanditata ispred SBiH i tada su utvrđene neke nepravilnosti u izbornom ciklusu kako bi on bio spriječen da osvoji mandat i opravda ukazano povjerenje građana.

Hoće li se napokon zaustaviti izborne prevare na ovom području i da li će iko odgovarati?

Komentariši