Izborna godina kao praskozorje političkih botova

Izbori su skoro gotovi, a ideja za sabotažu u komentarima na društvenim mrežama raznih stranaka ne nedostaje. Vremena je ostalo malo. Podrške, prepirke, huškanja, gomilanje komentara prelaze u abnormalno ludilo. Politički botovi su na vrhuncu svog zadatka, a ti kao običan čovjek možda ih i ne možeš uočiti.

Bot je, u kontekstu društvenih mreža, automatizirani račun kojim upravlja algoritam. Drugim riječima, bot je razvijen kako bi objavljivao informacije bez ljudskog utjecaja. Neka obična definicija bi bila da su to programi koji imitiraju ljudsko ponašanje na razne načine. Politički botovi, programirani su da izražavaju podršku u komentarima na Facebook-u, da kritikuju novinare serijom tweetova, ili da lajkuju određeni post kako bi mu vještački napuhali popularnost.

Društvene mreže idealno su „oružje“ političkim partijama da uđu u živote građana, budući da su one sastavni dio života građana Bosne i Hercegovine. Ima sve više dokaza da se društveni mediji koriste za manipulaciju i obmanjivanje birača i na taj način za ponižavanje javnog života.

Botovi kao novi ‘’HIP-HOP’’ mediji

Botovi zasigurno remete razne političke aktiviste i mnogo utiču na ishod samih izbora. Oni čak razgovaraju sa političarima, predsjednicima, kandidatima raznih političkih stranaka i dr. Donald Trump 2016. godine je sam rekao da su Twitter botovi bili presudni u njegovoj političkoj kampanji i samom ishodu izbora,  te da su dodatno pojačavali glasove njegovih pristalica. Ono što razlikuje čovjeka od bota jeste da bot ne mora da ide na posao, čuva djecu, kuha ili spava. Njegov jedini zadatak jeste postavlja komentare što je više moguće dok ga ne prepoznaju kao bota i eventualno blokiraju. 

Politička propaganda i kreiranje javnog mnijenja odvija se u više modaliteta. Pored anonimnih portala koji propagiraju određenu političku opciju, svakodnevno djelovanje stranačkih botova primjećuju i korisnici interneta u BiH. Tako na forumu najčitanijeg informativnog portala u BiH Klix.ba pod nazivom teme „Stranački botovi na forumu“ možete pročitati niz komentara o tome. Osim na forumu, stranačka prepucavanja prisutna su svakodnevno i u komentarima ispod tekstova na portalu Klix.ba i drugim portalima gdje su komentari omogućeni.

Portal ‘’Raskrinkavanje.ba’’ je 2018. godine sproveo istraživanje portalu Klix ba, gdje je tokom prve sedmice septembra identfikovano  259 korisničkih profila, za koje je  utvrđeno da se bave podrškom jednoj od tri političke partije: SDA, SBB i SDP.  Profili koji su korišteni u ovoj analizi iskazuju neku od sljedećih osobina:

  • pozitivno komentarišu članke koje tematiziraju samo jednu stranku/kandidata i ne ostavljaju komentare na drugim člancima
  • pozitivno komentarišu članke koji tematiziraju samo jednu stranku/kandidata, a ostavljaju negativne komentare na člancima koji se tiču drugih stranaka/kandidata

Izvor: Raskrinkavanje.ba

Primjeri botova iz Novembra mjeseca 2020.

Vidimo da se na jednoj ili različitim objavama pojavljuju slični ili isti komentari za koje su zaslužni botovi.

Svaki savjesni birač treba znati da prepozna i razlikuje stvarne vrijednosti od propagande

Svako od nas treba da teži ka tome da zapravo zna šta želi i šta mu određena politika nudi. Stavovi drugih ljudi, a u ovom slučaju nestvarnih internet botova, ne bi trebali biti prepreka u našoj odluci kada je u pitanju građanska politička aktivnost ili dužnost. Svaka objava koja se pojavljuje na društvenim mrežama ili portalima, treba da preispita našu moralnu i ideološku stranu kako bi znali i sami presudili odluke koje donosimo.

Botovi će imati politički uticaj onoliko koliko im mi sami dozvolimo da se petljaju u naš zdrav razum, naše stavove i naše odluke. Ako dozvolimo da botovi budu ti koji nas podstiču da radimo nešto što prvobitno ne bismo i promijene naše mišljene, onda mi sami postajemo dio takve propagande gdje zavaravamo sebe i druge oko nas. Time postajemo samo obična politička mašina kojom je lako upravljati iz političkih fotelja.

Komentariši