Migranti mučeni i prisiljavani da se svuku goli i leže jedni na drugima

Policija je navodno mučila migrante koji su pokušavali da se provuku preko Hrvatske granice. Muškarci su bili prisiljeni da se skinu goli legnu jedni na druge, a muškarci u crnim odijelima su ih pretukli, prema izvještajima koje je primilo Dansko vijeće za izbjeglice (DRC).

Žrtve su vjerovale da su njihovi napadači hrvatski policajci.

DRC je također zabilježio dva izvještaja o ‘teškom seksualnom zlostavljanju’ nakon policijske akcije koja je migrante vratila nazad u Bosnu i Hercegovinu.

Nasilni “potisci” ciljali su oko 75 ljudi u Velikoj Kladuši kod Siljkovače, gdje je u šumskom kampu smješteno najmanje 700 migranata.

DRC je snimio “užasno” svjedočenje žrtava policijske akcije između 12. i 16. oktobra.

Jedna šokantna slika prikazuje pretučena leđa, ruku, Afganistanca. U drugoj bangladeškom migrantu duboka je rana na nosu, dok je Marokancu posjekotina na čelu.

Charlotte Slente, generalna tajnica Demokratske Republike Kongo, rekla je: „Svjedočenja koja je Dansko vijeće za izbjeglice prikupilo od žrtava povratnih udara zastrašujuća su.

“Moramo vidjeti akciju kako bismo zaustavili sustavnu upotrebu nasilja.

“Ovakav tretman ljudi, nanošenje jake boli i nanošenje nepotrebne patnje, bez obzira na njihov migracijski status, ne može i ne smije prihvatiti niti jedna europska zemlja, niti bilo koja institucija EU.”

Komentariši