17. godišnjica smrti prvog predsjednika Predsjedništva RBiH: Alija Izetbegović je bio mudar političar

Danas se navršava 17 godina od smrti prvog predsjednika Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića. Pored državnika i političara Izetbegović je bio pravnik, intelektualac, vjernik i borac za pravdu. Zbog svojih uvjerenja u dva navrata je bio osuđivan; prvi put nakon Drugog svjetskog rata 1946. godine zbog sudjelovanju u pokretu „Mladi Muslimani“ i drugi put u politički montiranom procesu 1983. godine, gdje u grupi od 13 muslimanskih intelektualaca osuđen na 14 godina zatvora.

Zbog svoje tolerancije i mudrosti bio je poštovan kako na Istoku tako i na Zapadu. Centar za demokratiju u Washingtonu ga je odlikovao medaljom a najuticajniji španski list „El Mundo“ ga je izabrao za ličnost 1995. godine. Danas mnoge ulice, parkovi, trgovi, studentski domovi i škole u Turskoj, Pakistanu i Saudijskoj Arabiji nose ime Alije Izetbegovića.

Alija Izetbegović, rođen je 8. augusta 1925. godine u Bosanskom Šamcu. Pripada uglednoj begovskoj porodici koja je živjela u Beogradu, a koja se još 1868. godine preselila u Bosanski Šamac. Već u drugoj godini Izetbegovićevog života, njegov otac Mustafa, koji se bavio trgovinom i bankarstvom, odlučio se na selidbu u Sarajevo. U Sarajevu je završio osnovnu školu i gimnaziju.

Nakon što je poslije trogodišnjeg studiranja napustio agronomiju, Izetbegović je upisao Pravni fakultet u Sarajevu, kojeg je uspješno završio u roku od dvije godine. Od 1950. do 1960. godine radio je kao rukovodilac gradilišta, a od 1960. do 1982. godine, kao pravni savjetnik u brojnim sarajevskim firmama. U proljeće 1983. godine je uhapšen i u ljeto iste godine u montiranom ”Sarajevskom procesu” osuđen na 14. godina zatvora. U zatvoru je proveo šest godina.

U Bosni i Hercegovini je zamapćen kao mudar političar sa ogromnim autoritetom. Brojni drugi državnici iznijeli su divljenje i poštovanje spram djela koje je za života učinio Alija Izetbegović.

Komentariši