Kostus: Zaboravljeni lijek

Kar (ar. kust, lat. costus) je biljka iz porodice Costaceae kojoj pripada 106 vrsta raširenih u suptropskim i tropskim regijama Azije, Afrike i Amerike. Kostus sadrži helicen i benzojevu kiselinu, a obje ove tvari ubijaju klice, stoga je kostus koristan u liječenju infekcija i upala. 

Moderna istraživanja sugeriraju da je kostus dobar pročišćivač krvi, antiseptik i povećava kožnu cirkulaciju. Stoga bi mogao biti korišten za liječenje peruti, pjega i lišajeva. Takođe odbija insekte i može se koristiti da čuva odjeću od insekata. Koristi za grčeve a pomaže i protiv kašlja, bronhitisa, bronhijalne astme, paraliza, paraliza lica i slično.

Postoje 2 vrste kostusa; Kust Al-Bahri (morski kostus) i ‘Oud Al-Hindi ili Qust Al-Hindi (kostus indijskog drveta). Morski kostus je bijeli a kostus indijskog drveta je ljući i tamniji.

Ibn Kajjim je rekao da kostus, također, pomaže kod pleurisije (akutnog ili hroničnog zapaljenja pleure, tj. serosa pluća), astme, disajnih poteškoća i pomaže u smanjenju žeđi. Također pomaže u uklanjanju pjega, ožiljaka, kontroli promjene boje kože na licu i prsima koja proizlazi iz trudnoće ili pothranjenosti. 

Komentariši