Na meču BiH i Sjeverne Irske prvi put će se koristiti VAR na bh. terenima

Nogometnu reprezentaciju Bosne i Hercegovine u četvrtak očekuje jedna od najvažnijih utakmica u posljednjih nekoliko godina, a na njoj će, kada su u pitanju bh. tereni, premijeru imati i VAR tehnologija.

VAR videotehnologija ( Video Assistant Referee ) sistem je koji se koristi u nogometu kako bi se glavnom sudiji pomoglo pregledati nejasne situacije tokom utakmice.

Sistem je razvijen početkom 2010-ih u Nizozemskoj, već je korišten u gotovo svim ligama te grupnim fazama u evropskim klupskim takmičenjima, a VAR je bio korišten i na Svjetskom prvenstvu 2018. godine.

Međutim, na bh. terenima do sada nismo mogli uživati u blagodatima ove tehnološke inovacije, a to će se promijeniti u četvrtak.

U polufinalnoj utakmici baraža za odlazak na Evropsko prvenstvo između Bosne i Hercegovine i Sjeverne Irske koja će se odigrati na stadionu Grbavica glavni sudija imat će pomoć VAR-a.

Greške sudije će tako biti svedene na minimum, što će sigurno obradovati bh. navijače. Poznato je da je reprezentacija BiH u prošlosti često znala biti žrtva grešaka sudija pa će vijest o uvođenju VAR-a dodatno pojačati optimizam koji vlada uoči susreta koji se igra u četvrtak.

Klix.

Komentariši