Prihodi od indirektnih poreza u BiH u ovoj godini pali za 609 miliona KM

U prvih devet mjeseci ove godine su prihodi od indirektnih poreza smanjeni za 609 miliona KM u odnosu na isti period 2019. godine. Uzrok ovom značajnom padu je svakako pandemija i smanjenje vanjskotrgovinskog prometa BiH koje će u konačnici dovesti i do pada državnog BDP-a, upozoravaju analitičari.

Prihodi od indirektnih poreza za period januar – septembar 2020. godine iznosili su pet milijardi i 327 miliona KM i manji su za 609 miliona KM ili 10,27 posto u odnosu na isti period 2019. godine kada su iznosili pet milijardi i 936 miliona KM.

“Osnovni razlog pada prihoda od indirektnih poreza je pandemija uzrokovana virusom COVID-19, koja je značajno utjecala na smanjenje uvoza roba u BiH i izvoza roba iz BiH”, rečeno je iz Uprave za indirektno oporezivanje.

U devet mjeseci 2020. godine uvoz roba u BiH bio manji za 15,81 posto u odnosu na isti period 2019. godine, što je značajno utjecalo na smanjenje prihoda prikupljenih od uvoznih dažbina.

U istom periodu je došlo i do smanjenja izvoza roba iz BiH i to za 12,81 posto što potvrđuje i smanjenju ekonomsku aktivnost u BiH od početka izbijanja pandemije. Također, mnogi obveznici u BiH nisu radili u punom kapacitetu, što je uticalo i na smanjenje opće potrošnje.

Na ovo je upozoravao i bh. ekonomski analitičar Faruk Hadžić koji je kazao da će smanjenje uvoza i izvoza na kraju dovesti i do značajnog pada BDP-a, a da informacije o padu vanjskotrgovinskog prometa govore o ozbiljnosti krize koja je zadesila i našu državu.

Nakon što je UIO izvršila povrat obveznicima u sistemu PDV-a u iznosu od 966 miliona KM, neto prikupljeni prihodi koji su otišli u raspodjelu korisnicima za period januar – septembar 2020. godine, a to su država, entiteti i Distrikt Brčko, iznosili su 4 milijarde i 361 milion KM i manji su za 488 miliona KM u odnosu na prihode koje su sa Jedinstvenog računa korisnici dobili u istom periodu 2019. godine.

Samo u septembru 2020. godine je prikupljeno 624 miliona KM indirektnih poreza što je za 54 miliona KM manje u odnosu na septembar 2019. godine.

Klix

Komentariši