CIK nema rješenje za glasanje u doba covid-19

Hiljade maski, rukavica, vizira, beskontaktnih toplomjera, pa čak i zaštitnih kombinezona, potrebno je nabaviti do 15. novembra, kako glasačka mjesta ne bi postala klasteri za širenje korona virusa. Svjesni su toga u Centralnoj izbornoj komisiji BiH, ali još nemaju rješenja za ovaj problem.

CIK BiH je prije 10 dana svim opštinama i gradovima poslao dopise u kojim ih obavještava da su obavezni da obezbijede beskontaktne toplomjere, maske i dezinfekciona sredstva, sapune, ubruse… pa čak i zaštitne kombinezone za članove biračkih odbora, koji su u direktnom kontaktu s biračima. Takođe, od lokalnih zajednica je zatraženo da obezbijede fizičku distancu na biračkim mjestima.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH, Zoran Tegeltija, poručio je da je CIK trebalo da ove troškove predvidi u svom budžetu i da budžet prilagodi uslovima pandemije.

Očekivanja da će se sada, u takom kratkom roku, obezbijediti sve što oni traže, nije realno. Neka se prije svega obrate zdravstvenim radnicima, da ustanove šta im je zaista neophodno za bezbjedno održavanje izbora – rekao je nedavno Tegletija.

Izvor: Tuzlanski.ba

Komentariši