Lokalni izbori u Rusiji: Ključni test Putinove Jedinstvene Rusije

Državljani Rusije izašli su u nedelju ujutru na birališta, u glavnom danu glasanja na regionalnim i lokalnim izborima, kao i na izborima za poslanike regionalnih skupština.

U 41 regionu, pravo glasa ima oko 35 miliona glasača što je otprilike trećina zemlje.

Ovi izbori smatraju se i presudnim testom za sve nepopularniju vladajuću stranku „Jedinstvena Rusija“ predsednika Vladimira Putina, uoči nacionalnih, zakonodavnih izbora 2021. godine.

Posmatrači Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) nisu pozvani da prate glasanje.

Izbori se održavaju manje od mesec dana nakon trovanja opozicionog lidera Alekseja Navaljnog (Aleksei Navalny), koji je trenutno hospitalizovan u Berlinu zbog sumnje da je bio izložen nervnom toksinu Novičoku sovjetske proizvodnje.

Lokalni i regionalni izbori u Rusiji uobičajeno traju jedan dan i održavaju se druge nedelje u septembru. Ove godine se, međutim, odstupilo od ove prakse, zbog pandemije korona virusa. Glasanje je počelo 11. septembra i traje tri dana, a današnji dan glasanja označen je kao glavni.

Putinovi kritičari tvrde međutum da je to pokušaj da se falsifikuju rezultati u korist njegove Jedinstvene Rusije.

Nezavisna grupa za praćenje izbora „Golos“ je u izveštaju objavljenom u julu, navela da su državnici „iskoristili epidemiološku situaciju kao izgovor da učine izborni sistem još ne-transparentnijim i podložnan manipulaciji, uključujući direktne falsifikate“.

„Trenutni izbori održavaju se u najgorem zakonodavnom okviru u poslednjih 25 godina“, zaključuje se u ovom izveštaju.

Istvoremeno, izveštaju pokazuju da su u mnogim regionima kampanje bile narušene diskvalifikacijama protiv-kandidata „Jedinstvene Rusije“, napadima na opozicione kandidate i njihove radnike u kampanji i uništavanjem predizbornog materijala.

U Novosibirsku je 8. septembra nekoliko radnika opozicionog pokreta Novosibirsk-2020 zatražilo medicinsku pomoć nakon što su dvojica neidentifikovanih muškaraca bacili bocu sa nepoznatom hemikalijom u sobu u kojoj su desetine ljudi prolazile obuku za praćenje izbora.

U gradu Nevel u Pskovskoj oblasti, nepoznate osobe su tokom noći delile letke za koje se pretpostavlja da su citirani iz “presretnutog” razgovora u pokušaju povezivanja regionalnog lidera „Jabloka“ sa prognanim bivšim oligarhom i Putinovim kritičarem Mihailom Hodorkovskim (Mikhail Khodorkovsky).

Izvor: Radio Slobodna Evropa

Komentariši