Lokalni izbori u BiH: Nadmetanje velikog broja političkih stranki

Lokalni izbori u Bosni i Hercegovini održat će se 15.novembra 2020. godine. Prema podacima CIK-a, za učešće na Lokalnim izborima 2020. godine ovjerene su prijave za čak 87 političkih stranaka.Među ovjerenim političkim strankama je i pet političkih stranaka koje su dostavile nove nazive koji će se koristiti u izborne svrhe i jedna politička stranka koja je dostavila pravosnažno rješenje o registraciji stranke iz sudskog registra. Preostale ovjerene političke stranke su u cjelosti ili djelimično dostavile nedostajući broj validnih potpisa podrške birača.

Odbijena je prijava za učešće na Izborima političke stranke Napredna Srpska NS, jer nije dostavila novi naziv političke stranke koji bi se koristio u izborne svrhe.

Prema podacima koje je CIK naveo za učešće na Lokalnim izborima 2020. ovjerene su prijave za 81 neovisnog kandidata kao i četiri neovisna kandidata pripadnika nacionalnih manjina. Za 16 neovisnih kandidata odbijene su prijave jer ne ispunjavaju zakonom propisane ulsove.

Izvor fotografije: Google

Mostarci napokon glasaju:


Nakon duge i neumorne brobe Mostarci će za ove Lolakne izbore ipak moći glasati.

Upravo je to novina koje ove izbore čini nešto drugačijim. Za učešće na Lokanim izborima u Gradu Mostaru prijavljeno je 12 političkih stranki dok je za tri političke stranke odbijena prijava, jer i nakon ostavljenog roka nisu otkolnile nedostatke u prijavi.
Bosna i Hercegovina već nekoliko godina održava neslavni rekord po broju političkih stranki. Političku stranku u Bosni i Hercegovini lakše je osnovati nego firmu ili nevaldinu organizaciju, to i jeste glavni razlog ovog neslavnog rekorda. Tačan broj političkih partija se ne zna iz CIK-a procjenjuju da postoji oko 150 političkih stranki.
Na kraju jedno je sigurno, ponovo nas očekuje zanimljiva predizborna borba u kojoj ćemo gledati nadmetanje velikog broja političkih stranki i kandidata ali i nezavisnih subjekata.

Komentariši