Apple je sada tvrtka od 2 triliona dolara

Apple je postao prva američka tvrtka koja je dosegla tržišnu granicu od 2 triliona dolara.  Prošle su i dvije godine otkako je Apple postigao tržišni limit od tri biliona dolara, što znači da se kompanija značajno udvostručila u nešto više od 24 mjeseca.

Apple nije prva tvrtka na svijetu koja je dostigla referentnu vrijednost od 2 triliona dolara. Prvo je to učinio Saudi Aramco, gigant plina i nafte sa sjedištem u Saudijskoj Arabiji. Aramco je nakratko dosegao marku od 2 triliona dolara u decembru 2019., ali od tada se spustio ispod te brojke kako cijene dionica variraju. Apple ga je 4. avgusta 2020. nadmašio kao najvrijedniju svjetsku tvrtku.

Dionice u kompaniji danas su prešle oznaku od 467,77 dolara što Appleu daje procjenu 2 triliona dolara, kako je izvijestio Financial Times. Ali oni će možda ubuduće dobro zaroniti ispod toga.

Dionice u Appleu već su godinama u suzama, ali bile su vrlo uspješne u 2020. godini te su ostvarile više od 50 posto, usprkos smetnji uzrokovanom COVID-19. Dionice kompanije u prosjeku su porasle 3,5 posto svake sedmice od početka juna, izvještava The Wall Street Journal.  Cijena njegove dionice znatno je skočila nakon najnovijeg izvještaja o zaradi u julu, gdje je tvrtka izvijestila o rekordnoj prodaji i ukupnom prihodu od 59,7 milijardi dolara – 11 posto više u odnosu na isti kvartal prošle godine.

Iako prihodi napreduju, Apple se suočava s nizom regulatornih struja u vezi s ekosustavom aplikacija koje prekrivaju njegov hardver. Najistaknutiji od njih je pravni izazov Fortniteovog tvorca Epic Games-a, koji trenutno tuži Apple za izbacivanje Fortnitea iz iOS-a nakon što je Epic pokušao zaobići Appleov platni sustav. Dio pritužbe Epic-a (a odjek je i mnogih drugih tvrtki koje dođu do kupaca putem Apple Store-a App) je da je kompanija smanjila 30 posto na transakcije iznuđivanjem.

Uz sve veće prihode od svojih usluga i Appleova plana za pokretanje raznih paketa pretplata kasnije ove godine, to pokazuje kako budućnost proizvođača iPhonea ovisi ne samo o njegovom hardveru, već i o softveru koji kupcima ostaje lojalnim.

Komentariši